Vinatus Pincészet

A Vinatus Pincészet a villányi pincészetek közül az egyik legfiatalabb pincészet. Kovács László szegedi vállalkozó régi álmát valósította meg, mikor az első földterületét megvásárolta a kisharsányi Bocor dűlőben 2006-ban, majd az első szüretre 2009-ben került sor. Azóta már a Kistóthfaluhoz tartozó Csicsó dűlőn is rendelkeznek területtel, így összesen 15 hektáron foglalkoznak borkészítéssel.

Bor szortimentjük alapját a testes vörösborok adják: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Syrah fajták szerepelnek a kínálatban, de kísérleteznek Kékfrankossal is. A szüretet követően a borok átlagosan 12 hónapot töltenek fahordókban. A hordó szelektálásra kiemelt figyelmet fordít a pincészet: a mecseki és zempléni tölgyfából készült hordókat 3 évig természetes módon szárítják. A kis méretű, közepes pörkölésű hordók biztosítják a borok egyedi ízvilágát. Nem a megszokott villányi könnyedség jellemzi a Vinatus Pincészet tételeit, viszont ezt a döntésüket a hazai és külföldi versenyeken elért sikerek alátámasztják.

Fogadójukat 2012-ben nyitották meg. A pince ódon, gótikus stílusban épült 32.000 téglából. Jelenleg egy nagy beruházás közepén vannak, szőlőfeldolgozójukat építik, mely 2020-tól lehetővé teszi, hogy a szőlőfeldolgozás a szüretelés helyén történjen. Ugyan itt fog helyet kapni egy gótikus látványpincészet is.

A 2019-es évjárat reményeik szerint kimagaslóan jó évjárat lesz. A könnyű borok nagyon gyümölcsösek és légiesek lesznek. A késői fajták, mint a cabernet franc és cabernet sauvignon nagyon nagy potenciállal bírnak, magas beltartalmúak lesznek.

Híreink