Velence

Velence
|ETYEK – BUDAI BORVIDÉK|

A Velence régió szerepköre napjainkban válik hangsúlyossá az Etyek-Budai borvidéken belül. A Velencei-tó közelségének, így a kedvező ökológiai adottságainak köszönhetően kiváló minőségű borok készülnek. A terület különlegessége, hogy mivel a móri borvidék felől hűvösebb fuvallatok áramlanak, a borok elengedhetetlen kellékei, a savak nem égnek el. Ennek köszönhetően minden borukra jellemző a szép savgerinc. A borok többsége nagy savtartalmú, nem túl testes, reduktív, száraz bor. Itt termő főbb szőlőfajták: chardonnay, zöld veltelini, rajnai rizling, olaszrizling, muskotály, cabernet franc.

A Velencei-tavi Borászat közel egy évtizede végez értékteremtő szakmai munkát az Etyek-Budai borvidékhez tartozó Velencei-tó térségében. A Nadapon, Pázmándon és az agárdi Bikavölgyben termesztett szőlőkből kiváló minőségű reduktív fehérborokat és rozákat készítenek. Pincészetük gárdonyi központtal üzemel. „A Velencei-tóhoz köthető vidrák tulajdonságai jól jellemzik borainkat. A Velence borcsalád tagjai lendületesek, játékosak, ugyanakkor a magas minőség, a könnyedség, és a gazdag illatvilág is éppúgy jellemzi borainkat.” A borok eladása utáni bevétel egy részét a pincészet környezetvédelmi célokra ajánlja fel

Híreink