Takler Borbirtok

 Takler Ferenc – a Takler pincészet alapítójának családja már az 1700-as évek óta foglalkozik szőlő és bortermesztéssel. Kisgyerek kora óta tevékenyen részt vett a ház körüli munkákban – tejet hordott ki, bálázó gép mögött dolgozott, krumplit csírázott. Anyagi helyzetük folyamatosan romlott, mivel a család megélhetését biztosító földterületeket időről időre államosították. Ez azonban nem szegte kedvét Takler Ferencnek: 16 évesen szüretelte élete első szőlő termését, amit még édesapja telepített neki. A nagy áttörést 1987 jelentette, mikor magángazdálkodóvá válhatott. Kezdetben a környéki kocsmákba hordták a bort, később eljutottak Szegedre, Kaposvárra és Budapestre is éttermekbe, szórakozóhelyekre. Ekkortájt kapcsolódott be a szőlőművelésbe 2 fia is: András és ifjabb Ferenc is.

Az 1995-ös évjárat volt a vízválasztó, ekkoriban Kadarkát, Kékfrankost, Bikavért és Cabernet Franc borokat készítettek. 1998-tól kezdték el a hozamkorlátozást, melyet ifjabb Takler Ferenc javaslatára vezettek be. A 2 Ferenc között emiatt nézeteltérés is kialakult, de a családfőnek be kellett látnia, hogy minőségi ugrást csak a fiatalabb fia módszerével tudnak elérni. A 2003-as évjárat igazán kiemelkedőre sikerült, ekkortól számítják magukat igazán profiknak. 2004-ben Takler Ferencet az Év bortermelőjévé választották.

Jelenleg 80 hektár saját termesztésű szőlőt dolgoznak fel, emellé vásárolnak még 40 hektárnyi területről. Ezzel a 3 legtöbb palackot előállító szekszárdi borászat között tudhatják magukat. Stílusjegyeik az idő folyamán a fogyasztó ízlését követve folyamatosan változik. A nagy testű, fás borok helyett inkább stílusos, fajtajelleges borokat készítenek, melyek a Szekszárdra jellemző vonásokat tartalmazzák. Az utóbbi években kiemelt hangsúlyt fektetnek a dűlőszelektált tételekre, melyekben adott dűlő mikroklímája érzékelhető. A Kékfrankos fajtát elsőként karolták fel a borvidéken, jelenleg 2 dűlőszelektált és 1 prémium tételt készítenek belőle.

A Takler Pincészet adott évjáratból mindig a lehető legtöbbet hozza ki. Őszinteségüket és hitelességüket a fogyasztók is felismerték, gyakran hangzik el: a „Takler borban még sosem csalódtam” mondat. Az alap és középborok tekintetében nagyon megbízhatóak, csúcsborokat csak a nagy évjáratokban készítenek.

2015 áprilisában nyitották meg a Takler Kúriát, amit 2017-ben wellness részleggel bővítettek. Az idei évben elnyerték Magyarország legszebb szőlőbirtoka díjat a nagybirtok kategóriában. Jelenleg versenyben vannak az RTL Klub-on futó Év Hotele díjért.

Híreink