TAKLER BORBIRTOK

TAKLER BORBIRTOK
|Szekszárd|

A Takler család már az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Szekszárdi borvidéken. Pincészetüket hárman irányítják ( Takler Ferenc és két fia, Ifjabb Ferenc és András ) A kitűnő domborzati- és talajadottságokat, valamint a meleg, szubmediterrán klímát kihasználva készítik vörös boraikat. A jelenlegi családi vállalkozás 1987 óta működik, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a borkészítés technológiája megfelel a mai kor modern elvárásainak. A közel 82 hektáros szőlő ültetvényen a világfajták borai, vagyis a Merlot, Cabernet Franc és Sauvignon mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a tájjelegű vörösborok, a máig különlegességnek számító Kadarka, az egyre kedveltebb Kékfrankos, valamint az előbb említett fajták házasításával készített Szekszárdi bikavér.

A vörösborok mellett üde rosé-t, valamint déli stílusú fehérborokat is készítenek. Borászati hitvallásuknak megfelelően sötét, testes, érett tanninokban gazdag, de bársonyosan lágy, egyedi ízvilágú borokat készítenek a vidék boraira jellemző fűszerességgel, zamatgazdagsággal. Vörös boraik 1.5-2 éves ászokhordós illetve új tölgyfahordós érlelés után kerülnek palackba, ahol fajtától függően hosszú évekre elegendő potenciállal rendelkeznek.

A Takler Kúria

2015 tavaszán nagy álmuk teljesült, amikor végre megnyithatták a Takler Kúriát.  A múlt századelő tisztelete, igényessége, részletgazdagsága egyesül a mai kor adta lehetőségekkel eme pompázatos épületben, amely kiváló adottságai révén pazar kilátást biztosít az előtte elterülő Sárköz színpompás vidékére.

„A szobák egyedi berendezésénél az évek óta gyűjtögetett öreg ágyvégek adták meg az alaphangot, amelyeket újjávarázsoltunk, hogy hosszú időn keresztül gyönyörködhessünk bennük. Minden szoba egy-egy emblematikus borunkról kapta a nevét, és a már ismert címkék alapján a színvilág egyedi jelleggel mindenhol visszaköszön.”

A Takler Kúria éttermének filozófiája is követi a hagyományokat, a régmúlt kiemelkedő gasztronómiai értékeinek megőrzése és olykor egyfajta újragondolása találkozik itt. Szezonális jelleggel változó ételkínálatunk magyaros alapokra épül, nem túlgondolt, ugyanakkor kellően kreatív és házias.

Híreink