Prosecco és iSpritz

Olaszország a proseccok hazája.

A „Prosecco-régió”, a Conegliano és Valdobbiadene közti terület – ahonnan kizárólagosan származhatnak a proseccok, és ami 2019 júliusa óta a Világörökség része – Olaszország észak-keleti részén található, az Adriai-tenger és a Dolomitok között. A klíma és a megfelelő földrajzi adottságok teszik lehetővé, hogy az itt termő glera szőlőből készüljön az egyre népszerűbb prosecco. A Dolomitok csúcsai nem engedik túlmelegedni a szőlő ültetvényeket, így a szüret jellemzően szeptember közepén indul.

A prosecco története egészen a római korig nyúlik vissza, amikor ismertté vált a glera szőlőfajta, amelyet a Prosecco falu határában termesztettek (erről a faluról kapta a nevét a buborékos ital). A 16. században az a mondás híresült el, hogy hosszabb életűvé válik, aki iszik a glerából készült borból.

A proseccoknak 2 kategóriáját különböztetjük a meg: a DOC és a DOCG minősítést.

A DOC proseccok jellemzően Veneto tartományból származnak; a proseccok 70-80%-a ebbe a kategóriába tartozik. A szőlő művelése gépiesítve van és a borkészítés során a második erjesztés kb 30 napig tart.

A Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG kategória jelzi a prémium minőséget. A Valdobbiadene és Conegliano között termő szőlőket kézzel művelik. A területek teraszos elrendezésűek 50-500 méterre a tengerszint felett a napsütötte oldalon. A DOCG kategórián belül is megkülönböztetünk még dűlő szelektált tételeket, mely csak és kizárólag adott dűlőről származó glera szőlőből készült proseccokat jelent.

A prosecco hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Meleg nyári estéken a baráti beszélgetések kitűnő kiegészítője, krémes buborékjai még jobban összehozzák a társaságot.


Val d’Oca Pincészet

A Val d’Oca pincészetet 1952-ben alapították. Gyönyörű környezetben helyezkedik el Asolo és Conegliano között. A jelenleg 576 helyi szőlőtermelőt tömörítő szervezet 714 hektár szőlőültetvénnyel rendelkezik. Az ültetvényeikből 4 dűlő kiemelt jelentőségű, ugyanis a dűlőszelektált tételeik innen származnak.

Céljuk, hogy folyamatosan a legmagasabb minőségű proseccokat állítsanak elő. Ehhez elengedhetetlen, hogy a gazdálkodás és feldolgozás során is a legnagyobb odafigyeléssel és gondoskodással járjanak el. A Val Doca termékeket jelenleg 33 országba importálják, és most már megérkeztek Magyarországra is!

Prosecco DOC Brut “Scudo Oro”

Prosecco DOC Brut "Scudo Oro"

Friss virágos illat, citrusos élmény jellemzi. Tökéletes buborékok, finom lecsengés és tökéletes harmónia bármilyen alkalomra.

Prosecco DOC Extra Dry Millesimato „Blue”

Prosecco DOC Extra Dry Millesimato „Blue”

Különlegesség egy különleges palackban! Az elegáns, egyedi kék palack magára vonja a figyelmet. Az első kortynál kezdődik az íz utazás: almás, citrusos ízvilág, egy csipetnyi ásványos-sós jelleggel, melyet a selymes buborékok tesznek igazán kerek egésszé: ezzel a proseccoval mindenhol a tenger mellett érezhetjük magunkat.

Prosecco DOCG Extra dry black

Prosecco DOCG Extra dry black

Egy exkluzív prosecco Valdobbiadene lankás ültetvényeiről. Virágos illat, elegáns szín és hosszú korty, ásványos-sós hatásokkal és kedves buborékokkal. Egy igazi DOCG prosecco, melyben kitűnően érezhető a terroir.

Prosecco Superiore DOCG Brut – Rive di San Pietro di Barbozza

Prosecco Superiore DOCG Brut - Rive di San Pietro di Barbozza

Dűlőszelektált Prosecco. San Pietro di Babrozza dűlőiről egy igazán különleges, citrusos-ásványos jellegű prosecco, mely tökéletes kísérője lehet egy teljes vacsorának. Ásványaival és hosszú száraz utóízével teljes. Elegáns virágos illat tele gyümölcsösséggel és terroir jelleggel.

Prosecco Superiore DOCG Extra Dry – Rive de Colbertaldo

Prosecco Superiore DOCG Extra Dry - Rive de Colbertaldo

Rive de Colbertaldo: Ritakaság! Exkluzív prosecco Colbertaldo dűlőjéről. Dűlőszelektált tétel, mely egyensúlyos a dűlő talaja a fajta virágos és gyümöcsös illata között.

Prosecco Superiore DOCG Brut nature – Rive di Santo Stefano

Prosecco Superiore DOCG Brut nature - Rive di Santo Stefano

Ritkaság! Dűlőszelektált Prosecco Szent Stefano dűlőről. Tökéletesen reprezentálja a terroirt, mely elegáns citrusos jellegével, ásványaival és hosszú száraz utóízével teljes.


Riondo Pincészet

A Riondo pincészet az olaszországi Veneto tartomány egyik vezető pincészete; több, mint 14.800 hektár szőlőültetvénnyel rendelkezik a térségben. Nevét a közeli Riondo-hegyről kapta. DOC minősítésű proseccok előállítására specializálódtak. Céljuk, hogy olyan minőségi proseccokat készítsenek, mely összehozza az embereket, családi és baráti összejövetelek elengedhetetlen kelléke legyen.

Prosecco DOC Millessimato Extra Dry

Prosecco DOC Millessimato Extra Dry

Illatában és ízében is a tengerparti hangulatot idézi. Kellemes zöldalmás jellege egyből rabul ejt, gazdag és elegáns kortyai pedig mindvégig megmaradnak poharunkban.

Villa Loren

Villa Loren

Pont olyan, mint amilyen a címkéje: virágos illat enyhe gyümölcsösséggel. Szép savak, kellemes lendület, mézes, barackos és citrusos ízjegyekkel keveredve. Kitűnő választás salátákhoz, sajtokhoz, vagy akár egy tál eperhez a kora esti naplementéhez.


iSpritz

Olaszországban járva szinte mindenhol találkozhatunk a hamisíthatatlan narancs színű aperitif koktéllal. A világot az utóbbi időben rohamtempóban hódította meg ez az ital, melyet most már egyre több magyar helyen is megtalálhatunk. Az IMO – TIME FOR WINE egy igazi különlegességet hozott a magyar kiskereskedelmi és gasztronómiai piacra, hiszen az iSpritz névre hallgató habzó ital előre be van keverve. Nem kell többé az arányokkal törődni, hogy hogyan adagoljuk a szódát, a proseccot, a narancsot; a feladat egyszerű: néhány jégkocka, 2 szelet narancs, egy szívünknek kedves pohár és az iSpritz. Ízében is illatában is könnyen Olaszországban érezhetjük magunkat, nem csoda, hogy ilyen gyorsan terjed a híre.

iSpritz

iSpritz

Jég, narancs és iSpriz: tökéletes társ a nyár esti beszélgetésekhez.