Magyar pincészetek

Tooltip

Etyek - Budai borvidék

Az Etyek – Budai borvidék története egészen az Árpád-házi időkig nyúlik vissza. Már ekkor is a minőségi szőlőtermesztés jellemezte a területet, épp ezért az itt élő emberek egyik fő megélhetési forrásává vált. A török hódoltság alatt a fehérbor készítése háttérbe szorult, helyét felváltotta a vörösbor. A 19. század közepén aztán a borfogyasztási trendek megváltozásával újfent előtérbe kerültek a különböző fehérbor fajták a területen. A rendszerváltás előtti 100 évben a terület nem volt hivatalosan elismert borvidék, köszönhetően egy filoxéra járványnak, mely a teljes szőlő állományt kipusztította.

1990-ben kapta meg újból a bortörvény szerinti borvidéki besorolást. A borvidéknek 3 hegyközsége van: az Etyeki,- a Budai- és a Velencei-tó körzeti hegyközség.

Nyakas
Nyakas
Velence
Velence
L. Simon Borászat
L. Simon Borászat

Híreink