Kristinus – Pincekulcs a Balatonhoz

KRISTINUS
|Balatonboglári borvidék|

A Kristinus neve az idő folyamán összeforrt a Balatonnal. 2005 óta készítenek díjnyertes borokat a kéthelyi központtal rendelkező dél-balatoni borászatban. Kínálatuk a francia fajták dominanciájával a dél-balatoni terriort mutatja be. Fehér fajtáik többek között a Chardonnay, az Irsai Olivér és a Sárgamuskotály, míg vörösek közül a Merlot, a Cabernet Sauvignon és a Pinot Noir kiemelt jelentőségű.

Filozófiájuk:

Csak a tápanyagban és humuszban gazdag, élő és egészséges talaj adhatja a legjobb tápanyagot. A birtok életének minden területén arra törekednek, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal létezzenek és dolgozzanak – a természet részeként. Minden döntésükben a fenntarthatóságot helyezik az első helyre, a palack súlyától egészen a megújuló energiaellátás alkalmazásáig. Területeiket 2018 vége óta teljes mértékben a biodinamikus szemlélet kritériumai szerint művelik. Ez nem mást jelent mint, hogy a szőlőt és az azt körülvevő teljes környezetet egységes egészként kezelik, mely nem elválasztható egymástól. Ebben a rendszerben fontos a területek biodiverzitása, ahol minden élőlény és mikroorganizmus a saját szintjén kiemelt szerepet játszik. A biodinamika elveinek megfelelően – akárcsak az embereknél – a tünetek kezelése helyett arra törekednek, hogy a lehető legerősebb immunrendszer alakítsanak ki a szőlőkben.

Ahogy a szőlőben úgy a pincében törekednek a legkevesebb beavatkozásra. Azon dolgoznak, hogy a talaj és az éghajlat tulajdonságai a lehető legjobban érvényesülhessenek a szőlőben, ezáltal a borok valósan tükrözzék a terroirt. Az itt végzett munka számukra a természettel való együttműködésről szól, melynek célja, hogy a lehető legjobb minőségű borok kerüljenek palackba.

Híreink