Gere Tamás & Zsolt Pincészet

GERE TAMÁS & ZSOLT
|VILLÁNY|

Több mint 30 éve a piacon

Gere Tamás és Zsolt pincészete teljes mértékben családi vállalkozás, mely évtizedek óta szőlőtermesztéssel és feldolgozással foglalkozik Magyarország legdélebbi és egyben legnépszerűbb borvidékén, a Villányi Borvidéken.  Az első saját palackozású borukat 1988-ban hozták forgalomba, mely révén mára már az ország legismertebb pincészeteinek egyikévé váltak. Gere Tamás neve 30 éve jelent egyet a piacon a kiemelkedő minőséggel.

Jelenleg 35 hektáron gazdálkodnak. Ültetvényeik a borvidék legjobb adottságú területein helyezkednek el. A minőség elkötelezettjeként kizárólag palackozott borok előállításával foglalkoznak. Éves termelésük 250 – 300 ezer palack közé tehető. Termékpalettában egyaránt megtalálhatóak a fehér, rosé és vörösborok. Boraik 2006 óta az egész borvidékre kiterjedő eredetvédelmi rendszer keretében kerülnek forgalomba ( DHC Villány ).

A termelés nagyjából 80 % – át az alapsorozat ( DHC Classicus ) borai adják, míg a válogatás sorozat borai ( DHC Premium ) csak néhány ezres tételben készülnek. A forgalom döntő részét is így a Classicus borok adják, melyek elsősorban nagyáruházakban  jelennek meg. Prémium boraik ezzel ellentétben kifejezetten a gasztronómia és borszaküzletek számára készülnek kis mennyiségben.

Az egyre növekvő igények miatt a 2000-es évek eleje óta folyamatosan fejlesztik és bővítik technológiájukat és szolgáltatásaikat. 2002 – ben készült el új villányi palackozó üzemük és vendéglátó egységük. Majd 2006-ban a jelenleg 20 fős panziójuk, most már konferencia teremmel is bővítve. A 2010 szüretet pedig már a kétszeresére bővített és új technológiával felszerelt feldolgozó üzemükben zajlott.

Munkájuk során mindenekelőtt a terroir jegyek megőrzését tartják szem előtt a tradicionális borkészítéssel karöltve természetesen. Különösen fontos célkitűzés borászatuk számára a magyar fajták megőrzésének és népszerűsítésének kérdése is.

Céljuk mindenekelőtt palackba zárni Villány egyedi adottságait és hangulatát.

Jellemző fajták

A hagyományos és nemzetközi fajták egyaránt megtalálhatók a mintegy 35 hektár területű birtokon, melyek a borvidék legjobb adottságú területein helyezkednek el.

A kisebb mennyiségben termesztett fehérbor-fajták az Olaszrizling és a Hárslevelű Nagyharsány és Siklós dűlőiben teremnek.

Villány legfontosabb hagyományos kékszőlői a Kékoportó (Portugieser) és a Kékfrankos mellett a világszerte népszerű Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és a Merlot is igen jelentős szerepet játszanak a fajtaválasztékban. A legnagyobb hangsúlyt mégis az őshonos fajták kapják (Hárslevelű, Kadarka), valamint a 2014-ben Villány zászlósborává avanzsált Cabernet Franc.

Híreink